Botoks Enjeksiyonu

Botulinum toksini, kas kasılmasını uyaran sinirlerin blokajını yaparak geri dönebilir bir gevşeme sağlar. Bu özelliği nedeniyle sıklıkla kozmetik amaçlı kullanılmaktadır. Kliniğimizde spastisitenin tedavisinde rehabilitasyona yardımcı olması amacıyla hastalarımıza uyguluyoruz. Serebral palsi, hemipleji, parapleji gibi üst motor nöron hasarına bağlı spastisitesi olan hastaların hem şiddetli kasılmaya bağlı ağrısı hem de ekstremitelerinde fonksiyon kaybı olabiliyor.

Erişkin yaşta hemipleji veya paraplejisi olan hastalarımıza spasitite başladıktan sonra ilk aylardan itibaren botoks enjeksiyonları yapıyoruz.

Serebral palsi tanılı çocuk hastalarımızda;

  • Kalça çıkığı gelişme riski olan
  • Kalça ve diz hareketleri kısıtlı olan
  • Parmak ucu yürüyüşü olan
  • Kol ve ellerde kas katılığına bağlı beceri kaybı olanların; kol ve bacaklarındaki spastik kaslarına 2 yaşından itibaren Botoks enjeksiyonu yapıyoruz.

Botoks enjeksiyonu, 3-6 ay boyunca kasta gevşeme sağlayarak hastanın rehabilitasyona katılımını arttırıyor. El becerisi ve yürüme fonksiyonuna katkı sağlıyor.

Ultrasonografi eşliğinde yapılan enjeksiyonlarla başarı oranımız daha da artıyor. Enjeksiyon sonrası hastamızın ortezini takması ve rehabilitasyona düzenli olarak devam etmesi gerekiyor.

Tekrarlayan botoks enjeksiyonlarına rağmen spasitistesi çabuk geri gelen ve kas kısalığı olan hastalarımızı 7 yaşından sonra tenotomi ve miyotomi operasyonlarına yönlendiriyoruz.

Rehabilitasyonu ihmal eden ve uzun süre tedavi görmeyen hastalarda rotasyon deformitesi ile kalıcı kısalıklar oluşabiliyor. Bu durumda osteotomi ve artrodez operasyonları gerekiyor.

Comments are closed